Ga naar de inhoud

10 dingen waar ik gestrest van kan worden

Je kent het wel. Er gebeurt iets en je voelt de stress al opborrelen. Bij mij kan dat best snel gebeuren… en vaak vind ik dat niet zo fijn. Ik neem je mee in 10 situaties waar ik gestrest van kan worden. 

1. Niet op tijd komen

Als ik een tijd afgesproken heb met iemand houd ik me daaraan. Ik ben niet stipt op tijd, maar zelfs te vroeg. En dat zijn niet een paar minuten, maar vaak wel echt een kwartier of langer. Ik kan er niet tegen om te laat te komen. Daar kan ik echt gestrest van worden. Zelfs als ik dreig een paar minuten voor de afgesproken tijd aan te komen voel ik de stress al. Ik ben echt liever een half uur te vroeg.

2. Te laat wakker worden

Dit is eigenlijk in het verlengde van niet op tijd komen. Als ik, voor mijn gevoel, te laat wakker word ben ik gestrest. Mijn hele dag is dan stom, ik kan niet in een ritme komen en eigenlijk geef ik het dan gewoon op. Doordat ik te laat wakker word ben ik bang niet op tijd te komen. En tja… dat gaat niet zo goed…

Lees ook: De pandemie: hoe kwamen wij deze door?

3. Veel geluiden om me heen

Als er veel geluiden om me heen zijn krijg ik kriebels. Ik kan me dan slecht concentreren en merk dat het stressniveau stijgt. Ik hoor namelijk veel, heel veel. En al die geluiden om me heen komen even hard en even belangrijk binnen. Hierdoor kan ik zelf niet meer goed nadenken en word ik chagrijnig… Het liefst zet ik dan mijn koptelefoon op en sluit ik me helemaal af. Alleen kan dat niet in elke situatie natuurlijk…

Mijn Fresh 'n Rebel ANC koptelefoon

4. Afhankelijk moeten zijn van anderen

Er zijn situaties waarin je afhankelijk bent van anderen. Wanneer anderen een reactie of antwoord ergens op moeten geven voor je door kan. Als anderen me dan, langer dan voor mijn gevoel nodig, laten wachten kan ik gestrest worden. Nu weet ik dat ik zo’n persoon ben die ’taken’ direct wil kunnen afstrepen. En dat dat iets is wat niet veel mensen hebben. Maar ik streep het liever gelijk af dan dat het onderaan mijn to-do-list komt.

5. Moeten bellen

Ik geef toe, ik heb een lichte vorm van belangst. Als ik moet bellen bedenk ik in mijn hoofd al helemaal wat ik moet gaan zeggen. Vaak gaat het aan de telefoon prima, maar voor mijn gevoel stotter ik en kom ik niet uit mijn woorden. Ik vind het vreselijk en krijg er stress van.

Lees ook: Druk, en therapie tegen angsten

6. Gebeld worden door een voor mij onbekend nummer

Als je het vorige kopje gelezen hebt snap je dat ik dit niet tof vind. Ik kan zo’n gesprek niet voorbereiden. Ik weet niet wat ze van me willen (duh! Dan moet je opnemen!). Ik neem eigenlijk altijd wel op, want de nieuwsgierigheid overwint. 

7. Als Feline vriendjes mee naar huis neemt

Dit heeft dan ook weer te maken met veel geluiden om me heen waar ik niet zo goed tegen kan. Uiteindelijk valt het achteraf altijd mee, maar het moment dat ze vraagt of het mag… Maar hoe vaak mag je als moeder geoorloofd zeggen dat iets echt niet kan?

8. Als anderen rustiger zijn in de situatie dan ik

Als ik gestrest ben en een ander niet. Hoe dan?! Waarom kan jij hier tegen en ik niet? Boeit het je niet? 

Allemaal gedachten die dan in mijn hoofd rondspoken. Ik wil dingen direct. Zoals toen ik dat ongeluk had met die dakkoffer. Waarom reageren ze niet gelijk? Waarom kunnen mensen afwachten? Zonder een verhoogd stressniveau? Tuurlijk weet ik dat het niet reëel is om te verwachten dat verzekeringsmaatschappijen direct reageren op een claim, maar ik wil dat toch wel heel graag. 😉

9. Wanneer ik iets verlies

Iedereen is wel eens iets verloren. Maar ik denk dat de meeste mensen daar heel anders op reageren dan ik… Een tijd geleden was ik het pasje voor de ondergrondse container verloren. HE-LE-MAAL in paniek! En niet zo’n klein beetje ook. Hyperventileren alles… Bas was niet thuis, ik moest een half uur later Feline ophalen van school, ik kon voor mijn gevoel dus ook niet terug om te zoeken. Want dan zou ik te laat komen bij Feline op school en dat wil ik pertinent niet! Ik belde in paniek mijn moeder op. Zij heeft me toen gekalmeerd en gezegd wat ik ergens ook al wel wist. Ik kon een nieuws pasje aanvragen. En in de tussentijd best die van de buren even lenen… Tja… Twee dagen later lag er een nieuw pasje in de brievenbus.

10. Even snel iets afmaken

Omdat ik vaak vroeg wakker ben wil ik ook vaak op tijd naar bed. Zo kan ik toch een uur of 6 slapen als het me lukt. Maar vaak, als ik ’s avonds nog ergens mee bezig ben, dan kan ik gestrest worden omdat ik dit perse af MOET hebben voor ik naar bed ga… En als ik dan de minuten op de klok voorbij zie gaan zit ik met een hogere hartslag te doen waar ik op dat moment mee bezig ben. Ik kan heel lastig met mezelf afspreken dat ik het op een ander moment af maak. Het moet nu. En niet een andere keer…

Zijn er dingen waar jij stress van krijgt? Hoe los je dit dan op? Laat het me maar weten in de comments! Misschien kan ik er nog iets van leren!

Liefs, Linda
10 dingen waar ik gestrest van kan worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.