Ga naar de inhoud

Budget | Hoe begin je met cash stuffing?

De vorige keer heb ik verteld wat cash stuffing inhoudt. Maar hoe begin je hier nu eigenlijk aan? En heb je echt een wat duurdere binder nodig om te beginnen of kan het ook anders? Je leest het allemaal hier!

Hoe begin je aan cash stuffing?

Ben je geïnteresseerd geraakt in cash stuffing, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Ik zal het stap voor stap uitleggen. De stappen die je volgt zijn:

 • Stap 1 – Wat zijn je inkomsten en vaste uitgaven?
 • Stap 2 – Bepaal je uitgave categorieën
 • Stap 3 – Week/maand budget bepalen
 • Stap 4 – Welk budget per categorie?
 • Stap 5 – Challenges
 • Stap 6 – Let’s begin!

Stap 1 – Wat zijn je inkomsten en vaste uitgaven?

Laten we beginnen met je inkomsten en vaste uitgaven op te schrijven. Pak je bank-app erbij en zoek uit wat je elke maand aan geld standaard op je rekening gestort krijgt. Dit kan je salaris zijn, eventueel geld van de belastingdienst, toeslagen, giften, alimentatie… Dit schrijf je allemaal onder elkaar op en tel je bij elkaar op. Dit is het totaal aan vaste inkomsten per maand.

Zoek ook gelijk welke kosten er maandelijks door middel van incasso van je rekening af gaan. Denk hierbij aan abonnementen, huur/hypotheek, afbetalingen, kosten voor je bankrekening… Ook deze schrijf je onder elkaar op en tel je bij elkaar op. Dit zijn je vaste uitgaven per maand.

Trek het bedrag van de vaste uitgaven af van het bedrag van het vaste inkomen. Er blijft nu een restbedrag over. Dit kan je uitgeven aan verschillende dingen. Boodschappen, tanken, etentjes, naar het café, iets te snaaien bij de pomp, een patatje onderweg, bezoekje aan de action, kleding, tuincentra… eigenlijk aan alles wat je verder in de maand uitgeeft.

cash stuffing voor planten

Stap 2 – Bedenk je uitgave categorieën

Bij veel bankieren-apps kan je je uitgaven per categorie zien. Dit is handig om te bepalen waar je geld naartoe gaat. Zo zie ik dat ik het meeste geld uitgeef aan de Action, tuincentra en rookwaar. 🙂 Maar je kan natuurlijk uit alles kiezen wat je maar wilt. Een aantal voorbeelden van categorieën zijn:

 • Boodschappen
 • Tanken
 • Etentjes
 • Uitgaan
 • Lekker eten buiten huis (broodje tijdens de lunch op je werk bijvoorbeeld)
 • Action
 • Kleding
 • Schoenen
 • Tuincentra

Wil je meer lezen? 25 dingen om te doen die geen geld kosten

Stap 3 – Week/maand budget bepalen

Oké, je hebt je categorieën bepaald. Maar nu komt het belangrijkste. Wat wil en kan je per week/maand van de rekening halen? Dit is het restbedrag wat op je bankrekening overblijft na alle vaste lasten. Je kan er voor kiezen om alles te pinnen. En dit allemaal te verdelen over verschillende mapjes/enveloppen. Maar ik heb ervoor gekozen om mezelf een bedrag van €80 uit te keren per week. Elke week pin ik dit bedrag. Er blijft bij mij een geldbedrag op mijn rekening staan. Hiervan laat ik een deel op mijn betaalrekening staan en een deel stort ik op mijn spaarrekening. Hierdoor wordt mijn spaarrekening ook steeds meer gespekt. Het bedrag wat ik op mijn betaalrekening laat staan ik voor onvoorziene uitgaven die ik alleen maar kan pinnen en de vaste uitgaven die door de gehele maand automatisch van mijn rekening betaald worden.

Houdt bij het bepalen van je week/maand budget rekening met het aantal weken in een maand. Zo zijn er maanden waarin 4 zaterdagen zijn, maar ook met 5. Ik heb er zelf voor gekozen om met weken te werken. Zo verdeel ik mijn restbedrag door 5 en heb ik deze uitkomst naar beneden afgeschaald. Ik pin dus niet mijn gehele restbedrag. Op deze manier houd ik meerder maanden een extra week budget over. Dit geld kan je sparen op je spaarrekening of opnemen en verdelen onder challenges.

Stap 4 – Hoeveel per categorie?

Bepaal per categorie hoeveel geld je geeft. Dit kan je doen door je bankieren-app er weer bij te pakken en te kijken wat je ongeveer per categorie uitgeeft. Wil je echt gaan besparen? Daag jezelf dan uit door onder het bedrag te gaan zitten. Want zeg nou eerlijk… Heb je écht dat nieuwe notitieboekje nodig bij de Action? Of die grappige sokken bij Zeeman?

Verdeel je geld in de enveloppen en houd je aan het bedrag wat er in zit. Is het op? Dan moet je wachten tot het volgende moment dat je weer geld in de envelop stopt.

Maar houd je nou aan het einde van de periode geld over, dan kan je dit verdelen onder de challenges! Wil je weten welke challenges je allemaal zou kunnen doen? Lees dan snel verder!

Stap 5 – Challenges

Wat ik het leukste vind aan cash stuffing zijn de challenges die je met jezelf aangaat. Hier gaat geld heen wat ik overhoud aan het einde van een periode. Ik heb er zelf voor gekozen om elke week cash geld te pinnen. Hier betaal ik de hele week mijn betalingen mee. Dus koop ik rookwaar? Dan pak ik mijn geld uit mijn portemonnee en reken het contant af. Wil ik iets lekkers kopen onderweg? Dit betaal ik met het geld wat ik gepind heb.

Aan het einde van de week probeer ik zoveel mogelijk geld over te houden. Dit verdeel ik tussen de challenges die ik met mezelf aangegaan ben. Ook probeer ik altijd iets in de mapjes planten, schoenen en de rest te doen. Zo wordt het bedrag in deze mapjes steeds groter en kan ik hier de plantjes of bijvoorbeeld schoenen van kopen die ik wil.

Ik heb mezelf 3 challenges gegeven, maar het kunnen er altijd meer worden. Voor nu zijn dit ze:

 • 2 euro challenge – Elke 2 euro die ik overhoud aan het einde van de week gaat in dit mapje. Ik heb er een printje in gedaan met vakjes. Als elk vakje is ingekleurd heb ik €196 gespaard
 • 1 euro challenge – Deze werkt hetzelfde als met de 2 euro challenge. Stop ik een euro in het mapje, dan mag ik een vakje inkleuren. Zijn alle vakjes ingekleurd? Dan heb ik €98 gespaard
 • Kleingeld challenge – Hier stop ik muntjes van 5 cent, 10 cent, 20 cent en 50 cent in. Ook hier kleur ik weer een vakje in wanneer ik een muntje in het mapje heb gestopt. Is het printje vol dan heb ik €25 gespaard.

Op diverse sites kan je challenges kopen. Digitaal of afgedrukt. De digitale versies zijn vaak goedkoper en moet je zelf uitprinten. Ik heb ervoor gekozen om ze zelf te maken. Maar wanneer je zelf niks kan bedenken kun je ze natuurlijk altijd bestellen. Via Google images kom je ook leuke challenges tegen die je met jezelf en je geld aan kunt gaan. Wees creatief en vooral zet door!

cash stuffing | 2 euro challenge

Stap 6 – Let’s begin!

Nu ga je proberen om het geld wat je uitgeeft binnen je gestelde budget te houden. Probeer echt de discipline te hebben om niet meer geld uit te geven dan in de envelop zit. Je zult zien dat je, wanneer je je hier aan houdt, steeds minder impuls aankopen zult gaan doen.

Je bent begonnen met cash stuffing. En dan?

Wanneer je bent begonnen met cash stuffing zul je erachter komen dat je minder geld uitgeeft aan onnodige dingen. Je denkt langer na voor je een uitgave doet, want je weet dat als het mapje leeg is, je moet wachten tot je er weer geld in mag doen. Wanneer je spaarmapjes en challenges hebt wil je dat dit vordert. Je zult zien dat je elke keer meer geld over probeert te houden om in de andere mapjes te doen. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je doelen behalen!

Probeer niet heel erg streng voor jezelf te zijn. Wees realistisch en bedenk niet dat je wekelijks €300 kan besparen als je restbedrag een stuk lager is. Wanneer je op YouTube filmpjes kijkt over cash stuffing zie je mega grote bedragen. Houd er rekening mee dat dit vaak wat overdreven is en niet berust op waarheid…

Bedenk een budget voor jezelf wat je ook daadwerkelijk waar kan maken. Als je €50 per week kunt pinnen omdat je niet meer geld overhoudt, probeer dan onder dit budget uit te komen. Je kunt namelijk niet meer geld uitgeven dan wat je hebt.

Wees flexibel!

Kom je er achter dat het budget per maand niet werkt? Kijk dan of je op bepaalde uitgaven kunt gaan besparen. Misschien kan je telefoonabonnement of een bepaalde verzekering een stukje goedkoper. Je kan misschien ook andere keuzes maken in de supermarkt waardoor deze uitgaven ineens een stukje minder worden. Wees flexibel en kijk waar je eventueel zou kunnen besparen. Misschien kom je er dan achter dat je het nog prima kunt redden met het budget per maand!

De volgende keer zal ik uitleggen hoe ik zelf bezig ben met cash stuffing en wat voor mij de voor- en nadelen zijn. Ik ben benieuwd wat jij van deze methode van sparen vindt en of jij zelf ook bezig bent met het behalen van bepaalde financiële doelen.

Liefs, Linda
Pin Cash Stuffing | Hoe begin je eraan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.