Ga naar de inhoud
Home » Budget | Hoe ben ik met cash stuffing bezig?

Budget | Hoe ben ik met cash stuffing bezig?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, kan je op verschillende manieren bezig zijn met cash stuffing. Persoonlijk haal ik niet mijn volledige bankrekening leeg om alles cash te budgetteren, maar hoe doe ik dat wel? Ik leg je uit hoe ik bezig met met cash stuffing. Lees je mee?

Wat doe ik met mijn geld?

Elke maand wordt rond dezelfde datum mijn loon gestort. Van dat geld maak ik een vast bedrag over naar de gezamenlijke rekening die Bas en ik samen hebben. Van de gezamenlijke rekening worden alle kosten betaald voor het huis en de boodschappen. Het geld wat ik maandelijks op mijn rekening overhoud is voor mijn eigen kosten.

Als eerste heb ik uitgerekend wat er per maand aan vaste lasten nog van mijn rekening afgeschreven worden. Dit bedrag laat ik sowieso op mijn rekening staan zodat dat betaald kan worden. Van het restbedrag haal ik elke week €80 van mijn rekening. Hier betaal ik mijn variabele kosten mee. Denk hierbij aan mijn rookwaar, bezoekjes aan de Action, een ijsje of wat lekkers onderweg.

Doordat ik niet mijn volledige restbedrag van mijn rekening afhaal, blijft er elke maand een bedrag extra op mijn rekening staan. Hier kan ik betalingen online mee doen als ik dat zou willen, of extra overmaken naar mijn spaarrekening.

Wat doe ik met het geld wat ik overhoud?

Het geld wat ik overhoud na het betalen van de vaste lasten heb ik ‘over’. Hier kan ik mee doen wat ik wil en van betalen wat ik wil of nodig heb. Na het zien van diverse filmpjes over Cash Stuffing op TikTok wilde ik het ook gaan proberen. Ik wil maandelijks meer geld overhouden om te kunnen sparen en de manier waarop ik het voorheen deed werkte niet. Ik bestelde een budget binder via Amazon en ben begonnen. (Je hoeft niet perse een budget binder aan te schaffen. Je kan ook beginnen met enveloppen.)

Zelf heb ik ervoor gekozen om niet in categorieën te budgetteren. Ik pin elke zaterdag €80 voor in mijn portemonnee en daar moet ik het een week mee volhouden. Aan het einde van de week (vrijdagavond) kijk ik in mijn portemonnee wat ik over heb gehouden. Dit geld verdeel ik over 5 mapjes in mijn Budget Binder.

Mijn categorieën

De 5 mapjes met de verschillende categorieën die ik op dit moment in mijn binder heb zitten zijn:

  • 2 euro challenge
  • 1 euro challenge
  • Kleingeld challenge
  • Nachtje weg challenge
  • Nog niet bepaald

Al het muntgeld wat ik heb overgehouden doe ik in een potje. Ik vul op de 2 euro-, 1 euro- en kleingeld challenge in wat ik in het potje heb gestopt.

Cash stuffing challenge

Over een tijdje zou ik graag een nachtje alleen naar een hotel willen. Voor deze overnachting heb ik geld nodig en ook om daar uit te geven. Ik heb voor nu besloten dat dit €300 moet worden, dus daar ben ik voor aan het sparen. In dit mapje doe ik alleen briefgeld. Elke koffer staat voor €10. Als ik de hele challenge vol heb, heb ik het totale bedrag van €300 bij elkaar gespaard!

Het overige briefgeld wat ik nog niet aan een challenge heb toegewezen doe ik in het mapje Nog niet bepaald. Hier kan ik op een later tijdstip een doel voor kiezen of gebruiken als ik een onvoorziene uitgave moet doen.

Mijn ervaring met Cash Stuffing tot nu toe

Ongeveer 1,5 maand ben ik begonnen met mijn geld te budgetteren door middel van cash stuffing. Ik moet zeggen dat ik in het begin erg moest wennen aan het contant afrekenen van alles wat ik koop. Ik was toch wel heel erg gewend om even die pinpas tegen het apparaat aan te houden. Maar nu, na een tijdje, kan ik zeggen dat dat al een heel stuk meer gewend is. Alleen vergeet ik steeds om een bonnetje te vragen, waardoor ik soms niet precies meer weet waar ik het aan uitgegeven heb. Misschien moet ik hier nog iets op verzinnen… Want je krijgt natuurlijk ook niet overal een bonnetje.

Tot nu toe heb ik al aardig wat geld contant gespaard in mijn challenges en blijft er ook een aardig bedrag over op mijn rekening. Dit sluis ik weer door naar mijn spaarrekening zodra ik mijn loon gestort krijg. Zo wordt het bedrag op mijn spaarrekening ook steeds meer en dat voelt enorm goed!

Ben jij ook zo bewust met je geld bezig? Of zie jij aan het einde van je geld wel of je nog een stuk maand over hebt? Ik lees het graag in de comments.

Liefs, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.