Ga naar de inhoud
Home » Budget | Wat is cash stuffing?

Budget | Wat is cash stuffing?

Contact betalen bestaat al honderden jaren, maar tegenwoordig wordt nagenoeg alles betaald met digitaal geld. Vaste lasten, boodschappen, winkelen, even online iets aankopen. Alles gebeurt digitaal. Op deze manier weet je vaak niet waar je geld naartoe gaat en kom je er al snel achter dat je nog een stuk maand overhoudt aan het einde van je geld. Niet heel handig uiteraard. Vandaar dat ik ben begonnen met cash stuffing. Maar wat is cash stuffing eigenlijk?

Wat is cash stuffing?

Cash stuffing is contant budgetteren. Je hebt een groot bedrag contant geld wat onderverdeeld wordt in verschillende categorieën. Je hebt van te voren bepaald hoeveel je per categorie nodig hebt om van betaalmoment naar betaalmoment te komen. Elke categorie heeft een eigen envelop. Je mag per categorie niet meer uitgeven dan in de envelop zit. Is het geld op? Dan moet je wachten tot het volgende betaalmoment.

Nu kan je ervoor kiezen om alle betalingen cash te doen, maar tegenwoordig worden de meeste vaste lasten van je bankrekening afgehaald. Dan kan je kiezen om de rest van de betalingen contant te doen, of zoals ik, alleen een aantal betalingen. Bas en ik hebben bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening, maar ook beide nog een eigen betaalrekening. Onze salarissen worden op onze eigen rekening gestort en wij maken maandelijks een bepaald bedrag over naar de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten.

Ook interessant: 10 Budget eten tips

Met het geld op de gezamenlijke rekening zijn we niet aan het cash stuffen. Met de gezamenlijke rekening betalen we de boodschappen, hypotheek, kosten voor Feline, de verzekeringen en het abonnement van televisie en internet. Ik doe alleen aan cash stuffing met mijn eigen rekening. Mijn eigen rekening gebruik ik voor mijn eigen dingen. Zoals mijn eigen mobiele abonnement, mijn kleding, schoenen, eten buiten de deur met een vriendin en shoppen bij de Action. 😉

cash stuffing

Wat zijn de voordelen van cash stuffing?

Aan elke methode zitten voor- en nadelen. De voordelen die ik eraan ondervind zie je hieronder.

  • Bewuster – Je zal bewuster met je geld omgaan. Omdat je duidelijk ziet wat je per categorie te besteden hebt, geef je niet snel teveel uit. Je bent ook elk moment dat je je geld onderverdeelt bewust bezig met waar je geld naar toe gaat. Dit bedenk je dus op voorhand al.
  • Minder impuls aankopen – Omdat je direct in het envelopje ziet wat je uitgeeft, zul je ook minder snel een impuls aankoop doen. Je zult beter na gaan denken over wat je met je geld doet. Want op is namelijk echt op!
  • Je houdt meer over – Doordat je bewuster omgaat met je geld en het duidelijk verdeeld over verschillende categorieën zul je zien dat je aan het einde van de rit geld overhoudt.
  • Rustgevend – Voor mij werkt het rustgevend om op deze manier met mijn financiën bezig te zijn. Ik vind het leuk om nieuwe challenges te bedenken en om mijn geld te zien groeien!
  • Flexibel – Blijkt het na een tijdje dat jouw vastgestelde budget niet werkt? Omdat het te veel is, of misschien te weinig? Dan kan je, wanneer hier ruimte voor is, je bedrag aanpassen.

Leestip: 25 dingen om te doen die geen geld kosten

Wat zijn de nadelen van cash stuffing?

De nadelen die ik eraan ondervind zie je hieronder.

  • Pinnen – Je moet elke betaalperiode je bepaalde budget pinnen. Hier moet je een vast moment van maken elke week. Ik heb ervoor gekozen om dit te doen tijdens het doen van de weekboodschappen. Maar als ik de weekboodschappen niet doe, dan moet ik er speciaal voor op pad.
  • Contant in een digitale wereld – Bij elke winkel wordt er vrijwel standaard van uit gegaan dat je het bedrag bij de kassa pint. Ik denk dat dit verergerd is in de Corona periode waarbij je toen zowat gedwongen werd om contactloos te betalen. Je houdt je pinpas tegen het apparaat en weg is je geld. Ik moet er zelf ook nog steeds bij nadenken dat ik contant betaal in plaats van met pin. Maar dat zal vanzelf wel goedkomen.
  • Veel geld in huis – Je hebt veel geld in huis elke week. En als je het goed doet wordt dit alleen maar meer! Ik verwacht dat ik eens in de zoveel tijd mijn geld naar de bank breng en het op mijn spaarrekening stort van ik over heb gehouden.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je het zelf ook gaan proberen? Maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Ik leg het je stap voor stap uit in mijn volgende post over cash stuffing!

Liefs, Linda
wat is cash stuffing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.