Het is vandaag Internationale dag van de hamburger. En wij eten graag hamburgers! En dan heb ik het over een hamburger waar de burger goed bruin is, maar niet aangebrand, de binnenkant lekker smeuïg is, de broodjes het liefst een beetje knapperig zijn en er knapperige sla, uitjes en een goede saus op zit. Zo’n hamburger die je op een plaatje ziet en waarvan het water al in je mond loopt. Maar wat zijn lekkere recepten voor een goede hamburger? En wat heb je nodig om zelf een goede hamburger te kunnen maken? Ik leg het je uit.

Recepten
Wat heb je nodig?
Goed rundvlees
Om te beginnen heb je, wat mij betreft, goed rundvlees nodig. Nu weet ik dat er mensen zijn die dit niet eten, maar ik eet het wel. En een goede hamburger is voor mij met goed rundvlees. Wij halen ons vlees bij de Turkse slager. Dit vlees is wat ons betreft lekkerder, goedkoper en er blijft meer vlees over na het bakken. Het gehakt wordt in de winkel gemalen, waardoor het echt vers is. Je houdt ongeveer 100 tot 150 gram gehakt aan per hamburger. Dit zorgt voor een goede verhouding tot het broodje en de garnering. Zorg ervoor dat, wanneer je de hamburgers gemaakt heb, deze nog even in de koelkast legt. Een hamburger op kamertemperatuur wordt eerder droog en taai. Laat de hamburgers, als je de tijd hebt, dus eerst even een uurtje of meer rusten in de koelkast.
Broodjes
Voor een lekkere hamburger heb je mooie hamburgerbroodjes nodig. Bij de Turkse supermarkt waar wij ook het vlees kopen, verkopen ze deze. Maar bij vrijwel alle supermarkten heb je tegenwoordig hamburgerbroodjes.
Wanneer je de hamburgerbroodjes uit de verpakking haalt, snij ze doormidden en leg ze met de binnenkant even in de pan of op het rooster van de barbecue. Hierdoor krijg je een knapperig laagje op het broodje, waardoor de hamburgers nog lekkerder smaken! Doe dit alleen niet te lang, want een verbrand broodje is niet lekker.

Groenvoer
Een echte hamburger heeft genoeg groenvoer nodig! Knapperige sla, een tomaatje, ui en augurk. Ik vind zelf gebakken ui altijd erg lekker op een hamburger, maar een rauwe rode ui in dunne ringen sla ik ook niet af!
Saus
En wat is een hamburger zonder goede saus? Je kan uiteraard fritessaus en ketchup of curry op je hamburger doen. Maar wij eten onze hamburger graag met Heinz Hamburgersaus. Die vinden wij zo onwijs lekker!!! Je kan er ook voor kiezen om zelf een sausje te maken met mayonaise, ketchup, mosterd en augurkensap, maar waarom moeilijk doen als ze het gewoon in een flesje verkopen? 😉 Wees trouwens niet te zuinig met de saus. Van het eten van een hamburger hoor je vieze vingers te krijgen!
Extra’s
Mijn ultiema hamburger heeft een aantal plakjes uitgebakken bakon op de burger. Goed knapperig! Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat ik de ultieme burger in handen heb!

Wat heb je eigenlijk echt nodig?
Mijn man. Maar die krijg je niet. Bas maakt echt de allerlekkerste hamburgers die er zijn! Maar ik verwacht dat je met bovenstaande tips al een heel eind komt. Het is in ieder geval het proberen waard! Laat je me weten hoe jij je hamburger het liefst maakt?
