Ga naar de inhoud

De voordelen van een elektrische fiets

Een tijdje geleden waren wij op zoek naar een elektrische fiets voor mij. Sinds ik bekkeninstabiliteit heb kan ik niet lang meer fietsen. Naar school lukte prima, maar met tegenwind werd het al lastiger. Een stukje verder, naar de supermarkt, ging echt niet van harte. We besloten een elektrische fiets aan te schaffen. Wat zijn voor mij de voordelen? Hoe bevalt de fiets tot nu toe? Je leest het hier.

Welke fiets hebben wij?

Wij hebben gekozen voor de Vogue Premium N7. De fiets heeft 7 versnellingen, 5 ondersteuningen en vering in het zadel en het stuur. Het is een ideale fiets voor langere afstanden en kan maximaal 120 km rijden op 1 volle accu.

Voordelen

Voor mij heeft deze fiets alleen maar voordelen. Ik kan nu zonder problemen 6km fietsen (verder ben ik nog niet geweest). En ook weer terug! Als ik klaar ben met fietsen heb ik geen doof gevoel in mijn bekken en bovenbenen. Ook ben ik niet helemaal gesloopt en kan ik gewoon doorgaan. Ook de dagen na mijn fietsrit heb ik nergens last van. Waar ik voorheen echt een paar dagen later nog merkte aan mijn lichaam dat ik een stukje verder gefietst had dan school, merk ik nu helemaal niks!

Hierdoor pak ik dus veel sneller de fiets! Zelfs om even naar de stad te gaan! En doordat ik mooie grote fietstassen aan de fiets gehangen heb kan ik ook nog van alles mee nemen! Zo ben ik een tijdje geleden naar de stad gegaan. Ik had wat spulletjes meegenomen uit de stad en op de terugweg naar huis nog even wat boodschappen gehaald.

Op vrijdagavond ben ik een keer samen met een vriendin op de fiets naar de stad gegaan. We gingen samen uit eten en wilde niet met de auto. Zij heeft ook een elektrische fiets, dus de keuze was snel gemaakt! Ik merkte wel dat ik iets sneller fiets dan zij, dus daar moest ik een beetje rekening mee houden. Maar ik moet eerlijk zeggen, fietsen vind ik weer super leuk!

fietsen samen met Feline

Alle voordelen op een rij

Hieronder zie je alle voordelen van een elektrische fiets op een rij.

  1. Gemakkelijk fietsen: Het grootste voordeel van een elektrische fiets is dat het trappen wordt ondersteund door een elektromotor. Dit maakt het fietsen veel gemakkelijker, vooral bij tegenwind of heuvelachtig terrein. Je kunt grotere afstanden afleggen en je bent aan het einde van de rit minder moe dan met een gewone fiets.
  2. Gezondheid en fitness: Hoewel de elektrische motor helpt bij het trappen, kun je er nog steeds voor kiezen om zelf een inspanning te leveren. Als je wilt, kun je de mate van ondersteuning aanpassen. Hierdoor krijg je nog steeds de voordelen van lichaamsbeweging, zoals het versterken van spieren en het verbranden van calorieën. Voor mijn bekken is bewegen enorm goed, alleen wanneer ik teveel kracht moet zetten krijg ik daar enorm veel last van. Door de trapondersteuning heb ik hier geen last van en kan ik zonder teveel kracht te zetten toch bewegen!
  3. Parkeren: Wanneer je met een elektrische fiets naar bijvoorbeeld de stad gaat, kan je deze op verschillende plekken neerzetten. Voor een auto moet je vaak betalen of vind je geen plekje.

  4. Sneller de fiets pakken: Door de bovengenoemde voordelen pak je sneller de fiets dan de auto. Ook voor een iets langere afstand.

Tips

Bij het kiezen van een elektrische fiets zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden:

  1. Koop een goed slot: Wanneer je je mooie fiets ergens neerzet is het fijn als deze goed op slot zit. Bij bol.com kan je mooie sloten kopen bijvoorbeeld
  2. Zoek uit wat de beste motor is voor jouw wensen. Er zijn verschillende motoren op een elektrische fiets. Je hebt bijvoorbeeld een motor op het voorwiel, achterwiel en een middenmotor. Zelf ben ik voor een motor op het achterwiel gegaan. Hierdoor heb je meer het idee dat je een duwtje in de rug krijgt.
  3. Bedenk wel bedrag je uit wilt geven. Je hebt elektrische fietsen in verschillende prijsklassen. Je hebt ze al vanaf €500. Maar je hebt ze ook voor €6000! Kijk wat je uit kan en wilt geven en ga binnen je budget op zoek naar de fiets van je dromen!
  4. Bepaal wat voor remmen je op de fiets wil. Je hebt namelijk trommelremmen en remblokjes. Remblokken slijten eerder en kunnen weigeren bij nat weer. Je hebt ook fietsen die voor een remblok hebben en achter trommelrem. Bepaal zelf wat voor jou het fijnste is.
  5. Wil je een kind achterop kunnen nemen? Houd er rekening mee dat bij de reguliere fiets een maximaal gewicht achterop kan van 25kg. Wil je iemand achterop de fiets meenemen die zwaarder is dan dat, dan kom je al snel op een zogenoemde fatbike.

Lees je goed in voor je een elektrische fiets aanschaft. Je hebt zoveel verschillende mogelijkheden. Het is handig om je hier in te verdiepen voor je een keuze maakt.

Conclusie

Ik ben onwijs blij met mijn elektrische fiets. Ik merk dat ik echt makkelijker de fiets pak om even naar de winkel of de stad te gaan. Met de auto moet je weer een parkeerplekje zoeken en een fiets zet je ‘gewoon’ ergens neer. Ik merk aan mijn lichaam dat het steeds beter gaat met mijn bekken. Door de beweging die ik nu krijg kunnen mijn bekken meer aan. Het zal nooit helemaal over gaan, maar als ik op deze manier mijn bekken toch kan trainen ben ik gelukkig! Het was voor mij best een stap die ik moest nemen om een elektrische fiets aan te schaffen door het wat stoffige imago. Maar ik had dit stiekem veel eerder moeten doen!

Heb jij een elektrische fiets? Of ben je er naar op zoek? Ik ben er onwijs blij mee en zou nu al niet meer anders willen!

Liefs, Linda
PIN elektrische fiets de voordelen
er zijn affiliate links gebruikt in dit bericht. Wanneer jij op deze link klikt krijg ik een kleine commissie. Jij betaald hier niks voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.