Ga naar de inhoud
Home » Een jaar na… Immunotherapie

Een jaar na… Immunotherapie

Sinds een jaar gebruik ik nu 2 soorten immunotherapie tegen mijn allergie, te weten Grazax en Itulazax. Dit is om ervoor te zorgen dat mijn allergieën me minder hard zullen nekken in de toekomst dat wat ze deden voor ik eraan begon. Wat merk ik nu na een jaar?

Wat is het

Grazax en Itulazax zijn desensibilisatie tabletten. Desensibilisatie betekent ‘ongevoelig maken’. Dit middel dient een prikkel toe waar je allergisch voor bent. Dit is voor mij een dosis die ik elke dag moet nemen. En dat 3 tot 5 jaar lang. Mijn lichaam kan dan langzaam wennen aan de prikkels en er na verloop van tijd minder hevig op reageren.

Beide tabletten gaan er dus voor zorgen dat ik minder heftig ga reageren op diverse pollen en grassen. Maar ook op verschillende groenten en fruit.

Hoe het begon

Als klein meisje werd mij verteld dat ik hooikoorts had. Dit werd alleen steeds erger en uiteindelijk zo heftig dat ik vorig jaar (voor de immunotherapie) aan de prednison zat omdat ik mega benauwd was en onder de ontstoken rode plekken over mijn lichaam zat. Dit was een tijdelijke oplossing, want ik kreeg direct een doorverwijzing voor de allergoloog.

Tijdens mijn afspraak bij de allergoloog kreeg ik een allergietest. Ik kreeg allemaal krasjes op mijn rug en daarin werd een klein beetje vloeistof gedruppeld van bepaalde stoffen waar ik misschien allergisch voor zou zijn. Ik bleek voor aardig wat stoffen een reactie te krijgen. Het bleek dat ik bijvoorbeeld bij tomaat, appel, kiwi, pinda’s, grassen (joh), boompollen en huisdieren een reactie kreeg.

Hooikoorts en voedselallergie

Als gevolg van een kruisallergie tussen boom- en graspollen kunnen patiënten met hooikoorts ook last krijgen bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. De meest bekende vorm van kruisallergie is die tussen boompollen en steen- en pitfruit als appel, peer en perzik en noten als hazelnoot, amandel, en walnoot. De klachten die optreden bij het eten van vers fruit staan bekend onder de naam oraal allergie syndroom en bestaan uit jeuk in de mond aan het gehemelte en lippen en soms een gevoel van lichte zwelling van keel en lippen. Een zeer ernstige reactie na het eten van fruit (anafylaxie) komt zeer zelden voor. De klachten bij eten van fruit treden niet op als het fruit verhit of verwerkt is geweest. De allergenen in fruit gaan namelijk stuk door verhitten waardoor de allergische afweerstoffen er niet meer op reageren. Heftige reacties worden wel vaak gezien op noten. Deze zijn niet te voorkomen door de noten te verhitten.

Te lezen in deze folder van het Zaans Medisch Centrum

Voor een deel wist ik het al wel. Zo eet ik nooit appels, want daar krijg ik blaasjes van in mijn mond. Van kiwi ga ik niesen en stiekem krijg ik van huisdieren kriebels over mijn hele lichaam. Aan het laatste doe ik echt helemaal niks. Tomaat en pinda’s wist ik niet. De arts vertelde me wel dat de samenstelling van bijvoorbeeld appel veranderd wanneer dit verwarmd is. Daarom kan ik wel appelflappen en appelcake eten. Bij tomaat werkt het hetzelfde. Dus tomatensoep kan ik zonder zorgen eten, maar een hele tomaat zo opeten moet ik niet doen.

Lees ook: Druk, en therapie tegen angsten

De start

Dezelfde dag als de test nam ik onder begeleiding van de allergoloog mijn eerste halve tablet Itulazax. Ik mocht niet met beide therapieën tegelijk beginnen omdat ik daar waarschijnlijk te heftig op zou reageren. Voor nood had de arts een epi-pen klaar liggen, maar dat was gelukkig niet nodig. Ik zou ongeveer 2 maanden maar een halve tablet per dag nemen en dan bij een vervolgafspraak onder begeleiding aan Grazax beginnen. Na 1 maand mocht ik een hele tablet van de Itulazax nemen en goed in de gaten houden hoe dat ging. Bij Grazax ging het hetzelfde. Beginnen met een halve en na een maand een hele. Ik moet echt 2 momenten (die ver uit elkaar liggen) kiezen om de tabletten te nemen. Ik zou te heftig kunnen reageren wanneer hier te weinig tijd tussen zit. Op dit moment neem ik de Itulazax rond 08:00 uur in de morgen en Grazax rond 20:00 uur in de avond. En dat gaat prima.

Hoe gaat het nu

Omdat ik in september en november 2021 ben begonnen aan de therapieën kon ik in de zomer van dit jaar eventueel al iets merken. En dat deed ik! Ik gebruikte voorheen echt dagelijks mijn medicijnen voor mijn allergieën en nu ging er wel eens een dag of 2 overheen voor ik weer mijn medicijnen moest nemen. En dat was echt een groot verschil! Soms moest ik namelijk 2x per dag mijn pillen nemen en meerdere keren per dag de neusspray. In de herfst, winter en voorjaar gebruikte ik ook mijn medicijnen. Maar in de zomer was het altijd het meest. Nu, in november 2022, neem ik in vergelijking tot voorheen veel minder medicijnen tegen mijn allergieën. En daar ben ik zo onwijs blij mee!

Tuurlijk moet ik 2x per dag aan de tabletten denken en mag ik dan 1 minuut niet praten (LASTIG!) en 5 minuten niks eten of drinken. Maar ik ben er nog geen 1 vergeten en dat praten komt ook wel goed 😉

Wat hoop ik te bereiken met de therapieën

Ik hoop dat ik na de 3 tot 5 jaar immunotherapie bijna volledig van mijn allergieën af ben. Of in ieder geval dat ik er een heel stuk minder last van heb. Ik hoop dat ik weer kan genieten van op het gras zitten of liggen en dat ik vaker naar buiten kan als de pluizen door de lucht vliegen. Ik hoop dat ik minder medicijnen hoef te gaan nemen om mijn dagen door te komen en dat ik meer kan genieten van mooi weer.

Heb jij last van een allergie? Hoe leef jij hiermee?

Liefs, Linda
Een jaar na immunotherapie

1 reactie op “Een jaar na… Immunotherapie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.