In tijden dat alles duurder wordt en een klein tasje boodschappen bijna niet meer te betalen is, is het moeilijk om gezond te blijven eten. Gezonde dingen zijn, helaas, vaak een stuk duurder dan een ongezonde maaltijd. Voor de prijs van een diepvriespizza bereid je niet een verse maaltijd. Hoe is het ons gelukt om toch gezond te eten? En de bonnetjes van de supermarkt toch zo laag mogelijk te houden? Ik leg het je allemaal uit in 7 stappen om gezonder en goedkoper te eten.
1. Hoe wij zonder pakjes en zakjes eten
Vroeger kochten wij heel vaak pakjes en zakjes als avondeten. Wij aten vaak Wereldgerechten of een pot pastasaus. Mijn maag en darmen waren continu van streek. Maar ik at toch gezond? Toen Feline geboren was en een afwijking aan haar urinewegen bleek te hebben, ben ik me gaan verdiepen in eten. Sowieso omdat wij ons kleintje geen kant-en-klare potjes mochten geven toen zij eenmaal de leeftijd had en vaster voedsel mocht eten. In die potjes zit namelijk te veel zout. En dat was niet handig voor iemand met haar afwijking. Voor haar maakten we dus sowieso al alles zelf.
Toen ze niet veel later met de pot mee mocht eten, zijn wij ons gaan verdiepen in wat er in onze pakjes en zakjes zat die wij kochten. Zout. Heel veel zout. Niet zo heel gezond dus! En al helemaal niet voor ons kleine moppie! Dat moest anders.
Ik kwam een website tegen tijdens mijn zoektocht. De website Lifesabout.nl wordt gerund door Geertje. Zij heeft ondertussen een heel archief opgebouwd met recepten zonder pakjes en zakjes. Hier hebben wij veel gerechten vandaan die wij dagelijks eten. Ze heeft gerechten uitgeschreven van bekende wereldgerechten. Door haar hebben wij nu een compleet kruidenrek met de meest uiteenlopende kruiden in de keuken staan.
Daarna zijn we ons verder gaan verdiepen in lekker en gezond eten. Via een post op Pinterest kwam ik uit bij de website van Lekkerensimpel.com Ook zij gebruiken weinig tot geen pakjes en zakjes tijdens het bereiden van hun gerechten. Op dit moment bestaat ons weekmenu voor zeker 80% uit gerechten van hun site of uit hun boeken!
2. Zoutloos? Niet helemaal
Zoals ik al eerder aangaf, eten wij zo min mogelijk zout. Uiteraard doen wij in bepaalde gerechten echt wel een klein beetje zout. Maar doordat we geen kant-en-klare kruidenmixen kopen, maar alles zelf samenstellen, komt er een heel stuk minder zout in het gerecht terecht.
3. Koop vers (of diepvries)
Verse groenten zijn gezond. Gezonder dan kant-en-klare pakketten met groenten. Veel groenten kan je ook in de diepvries van de supermarkt vinden. Dit is vaak goedkoper dan van de versafdeling. Je kunt dit ook veel langer bewaren! Wij kopen één keer in de week, op zaterdag, de weekboodschappen. Doordat we van tevoren weten wat we de hele week eten, kan je hier rekening mee houden. Eten we op donderdag bijvoorbeeld lasagne en zijn de roerbakgroenten niet tot die datum houdbaar? Dan kan dit makkelijk in de vriezer. Zo voorkom je dat je toch nog een keer naar de supermarkt gaat en stiekem meer meeneemt dan nodig.
Ook interessant: Maaltijden plannen. Hoe doen wij dat?
4. Koop geen kant-en-klare schnitzels
Of kipburgers, of soepballetjes, of voor gekruid vlees. Hier zit vaak extra zout in. En tja… Dat is niet zo goed! Zelf de schnitzels en soepballetjes maken of je vlees kruiden is veel gezonder. Je weet precies wat je binnen krijgt!
5. Probeer zoveel mogelijk zelf te maken
Hiermee bedoel ik kruidenmixen, maar dus ook de schnitzels zoals hierboven genoemd! Hoe je kruidenmixen zelf samen kunt stellen kan je overal op internet vinden. Op de website van Lekker en Simpel staan bijvoorbeeld al een hele hoop kruidenmixen uitgeschreven. Deze kun je gemakkelijk zelf samenstellen, zonder de toevoegingen om de mix bijvoorbeeld langer houdbaar te houden.
6. Voorbereiding is key!
Op donderdagen zijn Bas en ik vaak laat thuis. Mijn schoonvader heeft Feline uit school gehaald en blijft altijd bij ons eten. Omdat we op een redelijke tijd willen eten, maar niet uren in de keuken kunnen staan om dat voor elkaar te krijgen, bereiden we dingen voor. Zo maak ik vaak op woensdagmiddag al de lasagne voor de dag erna. Eten we pasta? Dan zorgen we dat we genoeg zakken pastasaus (zelfgemaakt) in de vriezer hebben liggen. Zo eten we toch gezond en kost het ons niet veel tijd.
7. Maak gerechten in bulk!
Voorbereiding ten top! Soep, pastasaus en paprikastukjes. Het ligt bij ons in de vriezer. Eens in de zoveel tijd maak ik een grote pan pastasaus of tomatensoep. Dit vriezen we in ziplocks in en kunnen we pakken als we het nodig hebben. Voor pasta is het een kwestie van gehakt rullen en pasta koken. Bij het gehakt gaat de ontdooide saus en klaar zijn we! Feline eet graag tomatensoep als avondeten. Bas en ik eten dan iets wat zij niet lekker vindt. We halen een zakje soep uit de vriezer, laten het ontdooien en warmen het op in een pannetje. We eten allemaal gezond, zonder dat het erg veel tijd in beslag neemt.
Wanneer de paprika’s in de aanbieding zijn, kopen we deze groot in! We snijden ze in kleine stukjes, doen de stukjes in een ziplock en vriezen het in. Wanneer we dan gerechten eten waar paprika in gaat, schud je gemakkelijk uit het zakje wat je nodig hebt. Dit scheelt een hoop snijwerk op het moment dat je het nodig hebt, het is goedkoper dan wanneer je elke keer een paprika moet kopen voor de volle mep én je eet gezond!
Dit zijn 7 stappen om gezonder te eten zonder dat het heel veel geld kost. Voor ons echt een geweldig concept. Wij houden ons hier nu ongeveer 9 jaar aan en willen niet anders meer. De meeste pakjes en zakjes vinden we tegenwoordig niet eens meer lekker!
Wil jij ook gezonder gaan eten zonder dat het erg veel geld kost? Volg dan deze stappen! Heb jij nog meer tips om gezonder te eten in deze dure tijd? Deel ze in de reacties!