Ga naar de inhoud

In deze duurder wordende tijd is het handig (lees: een must) om minder geld uit te geven. Je merkt het aan je alledaagse boodschappen. Onderaan de streep staat ineens een veel hoger bedrag dan anders, zonder dat je de meest bijzondere producten uit de supermarkt hebt meegenomen. Lees je mee? Dan leg ik je uit hoe wij minder geld uit geven.

Weet waar je een zwak voor hebt

Je kent het wel. Waar de één de Action niet uit kan lopen met alleen de spullen waar hij/zij voor ging, kan de ander zich niet bedwingen in het Kruidvat. Ik heb het met stof en bolletjes wol. Ik kom een post tegen op facebook of instagram en ga alleen even op de site kijken. Vervolgens heb ik weer het één en ander in mijn mandje liggen en reken ik het af. En dat terwijl ik eigenlijk niks nodig had! Zo blijf ik geld uitgeven… Nu ik dat weet van mezelf, heb ik me in ieder geval al uitgeschreven van de nieuwsbrieven en scroll ik snel door als ik een post in mijn timeline zie verschijnen.

Maak een weekmenu en kijk wat je kunt combineren

Elke woensdag maken wij ons weekmenu voor de komende week. Aan de hand van groente en vlees wat in de aanbieding is kiezen we de gerechten die we lekker vinden. Ook kijken we goed naar het vlees. Eten we bijvoorbeeld een gerecht waar 500 gram gehakt in zit en hebben we 2 keer een gerecht met 300 gram gehakt? Dan kijken we of we ook uit komen met 250 gram. Dan heb je in totaal 1000 gram gehakt nodig. Koop je dat in 1 pak, dan is dat veel goedkoper van 3 losse pakken. We verdelen dan het gehakt in de juiste porties en vriezen eventueel een deel in in ziplockbags. Het scheelt bij elkaar op dit moment al makkelijk €2,50 voor het vlees.

Met kipfilet doen we hetzelfde. Bij Picnic was een tijdje geleden de braadworsten in de aanbieding. Drie pakken van 6 stuks voor €8,00. We hebben toen in die ene week 1x braadworst gegeten en de rest in de vriezer gestopt. Kijk bij vlees vooral naar de prijs per kilo. Dat is vaak veel goedkoper dan losse pakken van een kleinere hoeveelheid.

Lees ook: Ons geheim om te besparen op eten

Maak een voorraad aan van je favoriete pastasaus

Vroeger kochten we altijd van die potten met pastasaus. Ik merkte dat ik van al die pakjes, potjes en zakjes last kreeg van mijn darmen. Toen ik op deze blog allemaal recepten vond voor vervangende zelfmakers ben ik me erin gaan verdiepen. We zijn het gaan uitproberen en beviel zo goed dat we bijna geen kant-en-klaar dingen meer in huis halen! Het is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens veel gezonder en goedkoper! Zo maken we pastasaus voor 4x. Eén om die avond te eten en de andere 3 porties vriezen we in. Als je dit plat in ziplockbags doet is het zo ontdooid als het weer gaat gebruiken. Doordat je veel maakt in 1x is het goedkoper en gooi je minder weg. Ook nog eens goed voor het milieu dus! 🙂

Kijk goed naar aanbiedingen

Je bladert (al dan niet digitaal) de folders door. Je ziet een aanbieding die je “niet kan laten liggen”. Probeer jezelf aan te leren dat je even gaat kijken of deze aanbieding wel echt zo goedkoop is. Soms is het bijvoorbeeld bij een andere supermarkt standaard goedkoper. En dan zelfs goedkoper dan wanneer het in de aanbieding is! Vraag jezelf ook altijd af of je het wel echt nodig hebt. Zou je het ook kopen als het niet in de aanbieding was? Want wat moet je met 5 nieuwe tubes tandpasta als je er nog 3 van de vorige keer hebt staan? Vaak zijn dezelfde producten om de zoveel tijd in de aanbieding. Is het niet bij de ene winkel, dan wel bij een ander.

Kijk goed naar wat je echt kan gebruiken

Dan kom ik gelijk bij mijn volgende punt. Soms zijn er aanbiedingen die je echt niet kan laten staan. Zo hebben wij onlangs 300 vaatwastabletten gekocht voor nog geen €35,00! Dat is wel echt een koopje. Ook wasmiddel is vaak in de aanbieding bij het Kruidvat of Trekpleister. Maar als onze voorraad niet bijna op is, dan laten we deze even aan ons voorbij gaan. We gaan dan niet onnodig geld uitgeven.

Ga op onderzoek uit bij grote uitgaven

Als wij een grote uitgave moeten/willen doen ga ik altijd op onderzoek uit. Vaak is de eerste link die je tegenkomt bij Google niet de goedkoopste. Zo moesten we een tijdje geleden nieuwe scharnieren voor de koelkastdeur kopen. Degene die erop zaten waren versleten waardoor de deur van de koelkast niet goed sloot. Hierdoor verbruik je veel meer energie dan nodig. Op de eerste site waar ik ze tegen kwam waren ze €20,00 duurder dan waar we ze uiteindelijk hebben besteld. De moeite waard dus!

mijn 2022 nieuwe droger

Lees ook: 25 dingen om te doen die geen geld kosten

Gespaarde punten inwisselen

Bij ING en Vattenfall (en waarschijnlijk bij meer) spaar je punten zonder dat je daar iets extra’s voor hoeft te doen. Deze punten kan je inwisselen voor korting op producten of kortingsbonnen voor webshops en uitjes. Op deze manier koop ik bijvoorbeeld altijd met korting op Plantje.nl. Ook wanneer we een dagje weg gaan kijk ik even bij de mogelijkheden met mijn gespaarde punten. Ik zag bijvoorbeeld gisteren dat je met een paar ingeleverde punten 50% korting kan krijgen op toegangskaartjes van de Apenheul! Ik weet niet of we hier gebruik van gaan maken, maar misschien in de toekomst wel een keer.

Houd in je hoofd waar je het voor doet

Wil je een grote uitgave doen waarvoor gespaard moet worden of doe je het omdat het gewoon niet anders kan? Wat de reden ook i s, onthoud dat goed! Dat maakt het geld besparen een stuk makkelijker. Je hebt dan namelijk een doel voor ogen.

Leg je kind(eren) uit wat er speelt

Onze dochter weet dat alles duurder wordt. Ze is zich er ook van bewust dat we niet alles zomaar kunnen/willen kopen. Doordat ze snapt wat er aan de hand is vraagt ze veel minder vaak in de winkel of ze iets mag hebben. We merken het écht! Waar ze eerst bij de Action in het gangpad van het speelgoed om de haverklap vroeg of ze iets (knulligs) mocht hebben, doet ze dat nu een stuk minder! Als je het er thuis ook over hebt waar je kinderen bij zijn en het hen uitlegt, snappen zij ook wat er aan de hand is. En begrijpen ze veel eerder waarom we die ene bal toch maar laten liggen in de winkel.

Neem je eigen brood mee naar je werk

Tuurlijk zijn broodjes van de broodjeszaak veel lekkerder. Ze zijn alleen wel echt heel erg duur. Een broodje gezond kost al snel €6,00. En daar kan je bijna een hele week je eigen brood voor smeren. Hetzelfde geld voor drinken. Drink je niet graag de hele dag koffie, thee of water? Neem dan zelf mee wat je wel graag drinkt. Scheelt toch weer €2,50 voor een blikje bij de pomp!

Kijk eens op Vinted of Marktplaats

Onze dochter had net iets te weinig spijkerbroeken. Automatisch zocht ik naar nieuwe broeken. Toen ik de prijzen zag, en me bedacht dat ze deze broeken maximaal een jaar aan heeft, vond ik het echt mega duur! Ik opende de Vinted app, zocht naar spijkerbroeken in haar maat en filterde op “zo goed als nieuw”. Uiteindelijk heb ik voor nog geen €10,00 (inclusief verzenden) 5 spijkerbroeken gekocht! Op deze manier bespaar je veel geld.

Houd je aan je budget

Mijn laatste tip vind ik persoonlijk de leukste. Wij hebben een weekbudget voor de boodschappen. Het is voor mij echt een sport om daar onder te blijven. Van te voren (bij ons op woensdag) tijdens het maken van de boodschappenlijst houd ik bij wat het kost. Bij Picnic zie je gelijk wat je moet betalen en bij AH kan je ook een boodschappenlijst maken waarin je ziet wat het kost. Bij Lidl is dit helaas niet mogelijk. Maar omdat we daar vaak dezelfde producten kopen, weten we wat het ongeveer kost. Daardoor kan je uitrekenen wat je die week (ongeveer) kwijt bent. Door te zorgen dat we onder het budget blijven kunnen we ook meer sparen.

Op deze manier kunnen we flink besparen en dat is wel echt super fijn! Heb jij nog andere tips om te besparen? Ik zou het graag willen weten hoe jij het doet. Misschien kunnen wij daardoor nog wel meer besparen!

Liefs, Linda
hoe geven wij minder geld uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.