Wij, Bas, Feline en ik, bedachten voorheen elk weekend wat we de komende week zouden gaan eten. Op een gegeven moment kwamen dezelfde gerechten wel erg vaak terug. Er was te weinig variatie waardoor we met tegenzin de lijst aan het maken waren… Dit moest anders. Want als je een gerecht te vaak eet komt het je neus uit. Hoe lekker het ook is… Hoe we nu onze maaltijden plannen? Ik leg het je graag uit!

Al onze lievelingsgerechten bij elkaar
We hadden een hele lijst met lievelingsgerechten. En alles bij elkaar was genoeg om minimaal 4 weken mee te vullen zonder dat we iets dubbel zouden eten. Ik heb ze uitgeprint en uitgeknipt, zodat elk gerecht een apart stukje papier was. Daarna zijn we gaan schuiven.
Planning invullen
We wilden niet meerdere dagen achter elkaar ongeveer hetzelfde eten, dus niet 2 dagen wraps of 2 dagen pasta. Ook keken we naar de vaste dagen dat één van ons laat thuis is. En op donderdag zijn we allebei laat thuis en eet mijn schoonvader mee. Hier hielden we ook rekening mee. Op deze dagen eten we iets makkelijks of iets wat we de dag ervoor al kunnen maken. We zien het namelijk niet zitten om na een lange dag nog uren in de keuken te staan voor bijvoorbeeld roti of surinaamse bami. 😉
Boodschappen
Onze maaltijdplanning begint op zaterdag. Dit hebben we bewust gedaan, omdat we meestal op zaterdag boodschappen halen voor de komende week. In de planning staat aangegeven hoeveel vlees we nodig hebben. Dit vinden we makkelijk, omdat we het bij de Turkse slager halen. We halen dan bijvoorbeeld 1200 gram kipfilet en een kilo gehakt. Thuis verdelen we het vlees in ziplock zakjes en vriezen we het in. Doordat we vooraf weten wat we de komende weken eten, kan je daar ook rekening mee houden bij de aanbiedingen. Zie je dat de wraps in de aanbieding zijn, maar eet je dat deze week niet? Volgende week dan waarschijnlijk wel! Zo kan je toch gebruik maken van de actuele aanbiedingen, zonder je hele weekmenu aan te hoeven passen.

Soms houden we ons er niet aan
Er zijn van die dagen dat je je niet aan de maaltijdplanning wilt houden. Bijvoorbeeld omdat je ergens anders eet, of omdat je ineens heel veel behoefte hebt aan iets te laten bezorgen. We schuiven het gerecht dan vaak op, of we laten het vervallen. Soms komt het gerecht van die dag niet uit, omdat je later thuis bent dan verwacht, of omdat er iets tussendoor gekomen is. Dan wisselen we vaak om met een ander gerecht van die week. Zo verspil je niks maar maak je het jezelf wel makkelijk!
Doordat we op deze manier onze maaltijden plannen, eten we nooit 2x hetzelfde in 1 week, maar hebben we ook genoeg variatie de rest van de weken. Tuurlijk hebben we soms echt geen zin in wat er die avond op de planning staat. Maar dan schuiven we dus gewoon! Hoe maak jij je keuze voor het avondeten? Beslis jij het elke dag, of per week? Of heb je net als wij een meerweekse planning? Ik lees het graag!

