Net als bijna iedereen in Nederland op dit moment zijn wij ook bezig met bezuinigen. We hoeven de nieuws-app maar te openen en we worden overladen met berichten over de inflatie en hogere energieprijzen. Wat kun je zelf doen om de pijn iets te verzachten? Zijn dit haalbare dingen? Of is het echt te gek om te doen? Ik ga je vertellen wat ons geheim is om geld te besparen op eten en zo de maandelijkse kosten voor boodschappen binnen de perken te houden.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, boodschappen zijn duur!!!
We weten allemaal dat de producten in de supermarkt veel duurder zijn geworden als je het vergelijkt met een jaar geleden. Een heel brood is in de supermarkt namelijk al bijna 2x zo duur geworden!
Tot voor kort hadden wij een 4-weekse menulijst. We wisten in week 1 al wat we in week 4 gingen eten en voor week 2 en 3 stond het ook al vast. Dit werkte prima, totdat de prijzen van de boodschappen steeds duurder werden. En we telkens buiten de aanbiedingen vielen.
Even geen weekplanning
We hebben besloten de planning van het eten overboord te gooien en weer op de aanbiedingen te letten. Ik zit nu elke woensdag met mijn telefoon en laptop voor me om de aanbiedingen te bekijken van de verschillende supermarkten. We maken dan een weekmenu, zodat het voor de hele week al wel duidelijk is wat we wanneer gaan eten.
Wij bestellen namelijk elke week bijna al onze boodschappen bij Picnic. Zij hebben goede producten, zijn niet heel duur en concurreren met winkels als de Lidl. Voor ons erg prettig. We laten de boodschappen op vrijdagavond of zaterdagochtend bezorgen. We kijken nu wat bij welke winkel in de aanbieding is en spelen hier op in. Is het gehakt bijvoorbeeld in de bonus bij de AH, dan eten we die week wat meer gehakt en kopen we dit bij de AH en dus niet bij Picnic.
We kiezen er nu voor om iets minder vlees te eten. Deden we normaal gesproken 300gram gehakt in een gerecht, dan kiezen we er nu voor om 250gram te gebruiken. We kopen dan een pak van een pond en deze verdelen we dan voor 2 keer avondeten. Dat scheelt enorm als je kijkt naar de kg prijs van een pak van 300gram of 500gram. Nog goedkoper is natuurlijk 1kg verpakking. En daar kiezen we dan soms ook voor. Hetzelfde doen we met kipfilet. Je merkt er niks van als je iets minder vlees in je gerechten doet. Helemaal stoppen met vlees willen we niet, maar op deze manier kost het toch echt al minder geld.
We vriezen veel gerechten in. Wanneer we pastasaus maken, dan doen we dit voor een aantal keer. We eten dan niet 4 dagen achter elkaar pasta, maar vriezen de saus (zonder gehakt) in porties in. Dit scheelt niet alleen financieel, maar ook qua tijd! Win win dus!
Deodorant en wasmiddelen zijn vaak in de aanbieding bij winkels als het Kruidvat. Hier slaan we dan een aantal van in. Zo heb je voor langere tijd de producten al in huis en hoef je niet de producten te kopen wanneer deze niet in de aanbieding zijn.
Waar je je niet op moet verkijken zijn de nep-aanbiedingen. Controleer de prijs van bepaalde producten dus echt goed bij andere winkels. Soms staat het erg mooi in de folder of op de website, maar scheelt het niks. Dan zou het dus duurder zijn wanneer je speciaal hiervoor naar een andere winkel zou gaan om het product voor dezelfde prijs te kopen.
Je moet niet denken dat deze manier van boodschappen doen je echt honderden euro’s in de maand gaat schelen, maar toch echt wel een paar tientjes per week! En als je dat bij elkaar optelt scheelt het toch best een hoop!
Hoe proberen jullie te besparen? Lukt dit? Zijn er nog tips welke ik niet heb genoemd om geld te besparen?