Ga naar de inhoud

Persoonlijk | Mijn ervaring met mijn daith piercing

Sommige van jullie zullen denken: een wat? Anderen hebben er misschien al iets over gehoord of gelezen. Maar wat is het nu precies? En waar kan het bij helpen? Ik vertel je graag wat mijn ervaring is met mijn daith piercing.

Wat is een daith piercing?

Een daith piercing is een piercing in het kraakbeen van de oorschelp. Zoals je hieronder op de foto van mijn oor kan zien is het een piercing in het stukje kraakbeen net boven de gehoorgang. Bij toeval is ontdekt dat het kan helpen bij het stimuleren van de Nervus Vagus. Dat is de langste zenuwbaan in je lichaam en die loopt vanaf je oren naar je borst en buikholte. Door een exacte plek in het oor te piercen kan je de Nervus Vagus stimuleren. Je kan de piercing laten zetten door een piercer in een piercingshop, maar je kan er ook net als ik voor kiezen om een medische piercing te laten zetten.

daith piercing

Deze piercing wordt tegenwoordig steeds vaker gezet bij mensen die erg vaak hoofdpijnen en/of migraine hebben. Het schijnt te helpen doordat de Nervus Vagus gestimuleerd wordt en hierdoor beter gaat werken. Dit moet voor verlichting van de spanning in je hoofd zorgen. Een slechte werking van de Nervus Vagus kan zorgen voor nog veel meer verschillende klachten, maar voor mij was de werking tegen hoofdpijnen het belangrijkst!

Hoe ben ik bekend geraakt met een daith piercing?

Vorig jaar had ik voor het eerst gehoord over een daith piercing. Ik had er niet veel aandacht aan geschonken en kwam er weer mee in aanraking toen mijn zus enige tijd geleden een daith piercing had laten zetten. Zij had, net als ik, erg vaak hoofdpijnen. Dit werd ook bij haar verergerd door stress en drukte. Na onderzoek kwam zij erachter dat een Nervus Vagus Stimulatie wonderen zou kunnen doen bij deze pijnen.

Sinds het zetten van de piercing ervaarde mijn zus enorme verlichting! Ik was direct overtuigd en moest dit zelf ook proberen! Baad het niet, dan schaad het niet. En als het niet werkte dan was het gewoon een mooi sieraad. Kwam alleen één probleempje bij… Ik heb een enorme angst voor naalden. Toch was het voor mij de moeite waard om me over die angst heen te zetten en een afspraak te maken!

Hoe ging de afspraak?

Ik had online een afspraak ingepland bij VNS Daith in Assendelft. Dit is dicht bij waar wij wonen. Mijn zus was bij hetzelfde bedrijf geweest, alleen in Uden. Ze hebben 3 locaties, maar er zijn meerdere bedrijven die een medische piercing plaatsen.

Mijn afspraak stond geboekt voor dinsdag 10 oktober 2023 om 09:30 uur. Met zenuwen in mijn lijf heb ik het stukje van mijn huis naar de praktijk gereden. Eenmaal aangekomen met zweethandjes ben ik naar binnen gegaan. Een hele lieve vrouw heeft me tot in detail uitgelegd hoe de behandeling zou gaan voor we daadwerkelijk begonnen.

Bij VNS Daith hebben ze eerst met een apparaat uitgemeten waar de Nervus Vagus precies in mijn oor zat. Daarna is er gekeken door middel van acupunctuur welk oor en welke plek het beste resultaat voor mij zou geven. Ik had nog nooit acupunctuur gehad en wist dus ook niet wat ik kon verwachten. Dit in combinatie met mijn angst zorgde ervoor dat ik het echt geen prettige ervaring vond… Het blijkt dus dat het pijnlijker is wanneer je gespannen bent. Joh…

Bij mij kwam er uit dat mijn rechter oor een positieve uitwerking had op de spanning in mijn gezicht. Links werkte averechts en zorgde juist voor extra spanning. Beide oren tegelijk gaf me een storm in mijn hoofd die echt niet fijn was! De acupunctuur naalden werden uit mijn linkeroor gehaald en ik kon weer ontspannen. We hebben even een pauze genomen en zijn toen begonnen aan het piercen.

Ik werd op een bed neergelegd en moest heel stil blijven liggen. Bij mij deed het zetten van de piercing echt mega veel pijn, ook dat zal komen door de spanning in mijn lijf… Maar het is me toch gelukt en ik mag trots op mezelf zijn!

Voor de afspraak stond in totaal anderhalf uur, maar bij mij was het binnen 1 uur klaar. Rond 10:30 uur reed ik naar huis mét piercing in mijn oor! En direct een rustiger gevoel in mijn hoofd en kaken!

De dagen erna.

De eerste paar nachten was ik erg bang om op mijn oor te gaan liggen in mijn slaap. Ik val altijd op mijn linkerzij in slaap, maar uiteraard draai ik ook wel eens! En laat het nou afgeraden worden om op je oor te slapen waar de piercing in zit! Elke keer werd ik wakker als ik me wilde omdraaien… Dus echt diep heb ik niet geslapen. Later ging dit gelukkig een stuk beter, ook omdat ik bij navraag gehoord heb dat het echt niet uitmaakt als je er per ongeluk op gaat liggen. Als je er maar niet op in slaap valt. Want als dat gebeurt is de kans groot dat je het grootste gedeelte van de nacht op die kant blijft liggen.

Ik heb geen pijn in mijn oor gehad, alleen wanneer ik aan mijn oor ging krabben zonder erover na te denken. Dan schrik je eigenlijk meer dat dat het echt heel erg pijn doet.

Op dit moment ervaar ik nog steeds meer rust in mijn hoofd dan ooit tevoren. Ik heb nog geen hoofdpijn gehad en mijn kaken zijn nog steeds ontspannen! Ik merk dat ik minder snel overprikkeld ben door de geluiden om mij heen. En dat is erg gek. Mijn hele leven heb ik een drukte in mijn hoofd gehad die nu ineens nagenoeg weg is! De band die ik voelde om mijn voorhoofd is weg! Wat een heerlijk gevoel is dat!

De nazorg

Een piercing is echt iets anders dan een oorbel. Waar je bij een oorbel een druppeltje op je oor doet en dan je knopje goed blijft draaien, mag dat bij de piercing die ik heb totaal niet! Je krijgt een verzorgende vloeistof mee die je na, spoelen met water, druppelt op de piercing. Dit laat je een nacht zitten en trekt vanzelf in het gaatje.

Waar een oorbel ongeveer 8 weken erover doet om te helen, kan het bij een Daith piercing tot wel 12 maanden duren voordat deze helemaal geheeld is! Dat betekent pas zwemmen als de piercing volledig geheeld is en ook zo min mogelijk druk uitoefenen op de plek.

Hoe gaat het nu met mijn hoofdpijnen?

Sinds ik de piercing heb laten zetten heb ik eigenlijk niet meer de hoofdpijnen gehad zoals ik die eerst ervaarde. Ik heb de dag na het zetten een paracetamol genomen tegen het nare gevoel in de zijkant van mijn hoofd door het piercen zelf. Maar niet omdat ik hoofdpijn had!

Ik heb wel een keer een lichte hoofdpijn gehad, maar deze was met een simpele paracetamol te verhelpen. Het is dus niet zo dat ik weer paracetamol én ibuprofen moest nemen of mijn medicijnen tegen migraine. Het was eigenlijk ‘gewone mensen’ hoofdpijn. En dat was stiekem heel prettig om dat ook te kunnen ervaren.

Ook gaat het echt een stuk beter met de spanning in mijn kaken en de band die ik voelde om mijn voorhoofd. Volgens Bas en Feline kijk ik veel rustiger uit mijn ogen dan voor ik de piercing had en dat gevoel heb ik ook. Al met al ben ik super blij dat ik de stap genomen heb! Alleen zal ik het niet zo snel nog een keer doen als blijkt dat ik stiekem toch ook een Daith piercing in mijn andere oor nodig heb…

Mocht je zelf ook interesse hebben in een Daith piercing na het lezen van mijn ervaring, zoek dan een goede praktijk bij jou in de buurt uit. Lees je goed in, ook over de nazorg van de piercing. Bedenk dat jij de pijn heel anders kan ervaren, ik heb zelfs reviews van mensen gelezen die een snee in hun vinger pijnlijker vonden dan het zetten van de piercing zelf… Bij mij heeft het echt voor veel dingen geholpen! Ik hoop dat het jou ook veel verlichting bied als je besluit om ook een Daith Piercing te laten zetten.

Liefs, Linda
pin

2 reacties op “Persoonlijk | Mijn ervaring met mijn daith piercing”

  1. Hi Kim,

   Ik merk zeker nog steeds verschil!
   Ik ben veel rustiger in mijn hoofd en nog steeds niet de hoofdpijnen gehad die ik voorheen had.
   Op dit moment neem ik misschien 1x in de 2 weken een paracetamol!
   Echt een verschil met voorheen! Heel erg fijn!

   Liefs, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.