Ga naar de inhoud

Recept: Surinaamse bami

Eén van onze favoriete recepten is Surinaamse bami. Ik heb dit heel wat jaren geleden van een oud collega geleerd. Zij maakte dit nog wel eens voor op het werk. Dan mochten we lekker meegenieten van haar kookkunsten. Toen ik een hele tijd geleden naar mijn eigen huisje ging verhuizen heeft zij voor mij en de mensen die mij hielpen tijdens het verhuizen een grote pan bami gemaakt. Ik wilde het zo graag van haar leren!!! Uiteindelijk heeft ze het me geleerd en nu maak ik het regelmatig zelf. Ik gebruik alleen wel kipfilet in plaats van een hele of halve kip. Maar dit kan je natuurlijk zelf wijzigen. Als je het nu zelf ook wilt proberen, hieronder vind je het recept.

Recept voor 3-4 personen
Tijd: 15 minuten voorbereiden, 20 minuten koken

Lees ook: Recept: Roti

BENODIGDHEDEN:

  • Spaghetti
  • 300 gr. Kipfilet
  • sugarsnaps
  • bouillonblokje
  • ketjap
  • 1 teen verse knoflook
  • 1 tl sambal
  • beetje olijfolie

AAN DE SLAG

  • Zet een grote pan met water op het vuur en doe de kipfilet in de pan. Laat de kipfilet helemaal gaar koken. Haal de kipfilet uit de pan met een tang en laat dit afkoelen in een ovenschaal. Kook de spaghetti in het water van de kipfilet gaar. Zo hoef je niet opnieuw water te pakken en de spaghetti krijgt een lekkere smaak. Ondertussen verwarm je de oven op 200°C.
  • Als de kip goed is afgekoeld pluk je allemaal dunne sliertjes van de kipfilet. Deze leg je weer in de ovenschaal. Maak in bijvoorbeeld een vijzel het bouillonblokje fijn tot poeder. Strooi dit over de kipsliertjes heen en hussel dit een beetje door elkaar. Zet de ovenschaal met kip in de oven tot de bovenste laag bruin en krokant is.
  • Giet de spaghetti af wanneer deze gaar is.
  • Snij de sugarsnaps in dunne reepjes (of knip ze met een schaar 😉 en hak de knoflook fijn.
  • Doe olijfolie in een wok en doe er een flinke scheut ketjap bij. Wanneer de ketjap gaat koken (borrelen) doe je de knoflook en tl sambal in de pan. Roer dit even flink door.
  • Doe de spaghetti erbij en roer dit goed om tot alle slierten bruin zijn.
  • Voeg de kipsliertjes toe en sugarsnaps toe en hussel alles door elkaar. Laat nog even lekker alles warm worden terwijl je het nog een paar keer omschept.

Serveer de bami eventueel met wat extra ketjap.

heerlijke Surinaamse bami

Wil je je lekkere recepten opschrijven en bijvoorbeeld in een mapje bewaren? Download dan deze printable. Hierin vul je de ingrediënten in en de bereidingswijze. Super handig! Wil je eerst even kijken hoe het eruit ziet? Kijk dan even op de Download pagina. Daar staat een voorbeeld en nog meer leuke en handige printables die je kan downloaden!

Ga jij dit recept ook een keer proberen? Laat je me weten of je het lekker vond?

Liefs, Linda
recept: bami

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.