Ga naar de inhoud
Home » Stop pesten! – Dag tegen het pesten

Stop pesten! – Dag tegen het pesten

Vandaag is het de nationale Dag tegen het pesten. Een dag die, wat mij betreft, wel vaker per jaar terug mag komen. Je kan er namelijk niet genoeg op hameren dat pesten iemand echt kan beschadigen. Waarom wil ik dat pesten stopt? Je leest het hier.

Lang heb ik getwijfeld of ik hier een stuk over wilde schrijven. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en op mijn blog gezet. Waarom ik getwijfeld heb? Ik ben vroeger gepest. Op de basisschool ben ik jarenlang gepest en getreiterd door een groepje meiden. Op de één of andere manier werd ik door hen buitengesloten en sloten zij mij op in het fietsenhok. Het fietsenhok was een ruimte die afsluitbaar was met een deur. Eigenlijk een inpandige schuur waar de verlichting uit ging als de deur dicht zat. Alleen vanaf de buitenkant kon de deur open gemaakt worden.

Uiteindelijk is het gestopt. Ik had het thuis verteld en mijn ouders hebben opgetreden. Meerdere gesprekken met school hadden niks uitgehaald. Uiteindelijk heeft mijn moeder het groepje meiden aangesproken in het fietsenhok. De plek waar ze mij altijd in het donker lieten staan tot er iemand kwam om me eruit te halen. Dit was alleen wel pas in groep 7. Gelukkig heb ik tijdens mijn basisschool periode altijd jongens als vrienden gehad. Die zorgden ervoor dat ik niet gek werd en dat ik het redelijk naar mijn zin had op de momenten dat ik met hen was.

Na de basisschool ben ik naar de middelbare school gegaan. Twee klasgenoten (jongens) waren met mij meegegaan naar dezelfde school. De groep meiden gelukkig niet. Ik heb ze na de basisschool nooit meer gezien. Helaas heb ik nog wel vaak aan ze gedacht…

Een paar jaar geleden heb ik therapie gevolgd. Uiteindelijk ook emdr. Ik had (heb, je komt er nooit helemaal vanaf) een angststoornis. Altijd ben ik bezig met wat anderen van mij denken. Tijdens de therapie zijn we erachter gekomen dat elke gedachte die ik rondom de angsten heb, toen is ontstaan. Daar in dat donkere fietsenhok…

Waarom is stoppen met pesten belangrijk?

Mensen die gepest zijn kunnen dit hun hele leven met zich meedragen. Zelfs op latere leeftijd kunnen mensen klachten ontwikkelen door het pesten van vroeger. Jarenlang heb ik me afgevraagd waarom ze mij steeds moesten hebben. Nu weet ik dat het niet aan mij gelegen heeft, maar aan de groep pesters. Zij hadden waarschijnlijk een negatief zelfbeeld en wilden deze “rechtvaardigen “goed maken” door een ander neer te halen. Zij voelde zich beter wanneer ze mij gingen pesten.

Nog steeds sluimert bij mij de vraag wat anderen van mij denken. Wat ze van me vinden en hoe ik me het beste kan gedragen. Grote groepen vind ik niet fijn. Dan word ik nerveus en wil ik graag aardig gevonden worden. Ik weet dat dit niet nodig is en dat je niet door iedereen aardig gevonden kan en hoeft te worden. Maar zelfs na 28 jaar ben ik daar nog mee bezig.

Wist jij dat …

 ♦ Iedereen die ziet dat iemand gepest wordt (ookal ken je deze persoon niet) en er niks van zegt (niet ingrijpt) geeft indirect toestemming dat het pesten door kan blijven gaan. Pesters & meelopers trekken daar de conclusie uit – Wie zwijgt stemt toe! Helaas denkt het slachtoffer dit ook – wie zwijgt stemt toe.
 ♦ Pesten in 10 seconden stopt (in 57% van de gevallen) als de PEER pressure group (omstanders/leeftijdsgenoten) ingrijpt​.
 ♦ Pesten is alles behalve een kleuterding! Onderzoekscijfers leren ons eigenlijk dat: Hoe ouder wij worden, hoe meer wij gaan pesten?!
 ♦ Pesten gevolgen heeft tot zelfs 40 jaar later, voor het slachtoffer en ook bij de pester.
 ♦ Iemand die pest een gebrek heeft aan eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hoe meer zij zichzelf haten, hoe meer zij willen dat anderen lijden.
 ♦ Bij ingrijpen door vreemden stopt geweld (pesten, straatruzies, enz.) in 6 van de 10 gevallen.

Bron: stoppestennu.nl

Er zijn mensen die zwaar depressief geworden zijn nadat ze gepest zijn. Er zijn zelf mensen (en kinderen!) die vinden dat de wereld beter af is zonder hen. De mensen die pesten hebben waarschijnlijk niet door wat ze de andere partij aan doen.

Tegenwoordig kan het pesten veel verder gaan dan toen ik jong was. Als ik thuis was stopte het. Nu gaat het vaak gewoon door. Via social media, whatsapp, snappchat… Het stopt nooit! Hierdoor kunnen de mensen die gepest worden er nooit aan ontsnappen. Ik begrijp dat zij er op een gegeven moment echt klaar mee zijn. Dat ze dan uiteindelijk maar 1 uitweg zien… Als echt niks meer helpt? Wat zou jij dan doen?

Wil je meer lezen over de gevolgen van pesten? Bezoek dan deze site eens.

Wat kunnen we tegen pesten doen?

Praat erover! Wij praten er veel over met Feline. Zij ziet op school gebeuren dat kinderen gepest worden. Zij zelf niet, en neemt het vaak op voor kinderen die dat zelf niet (meer) kunnen. Op haar basisschool wordt er ook veel aandacht gegeven aan hoe schadelijk het is om te pesten. Daar ben ik erg blij mee! Blijf praten, met iedereen die het wil horen. En zo niet? Dan toch! Begin bij jezelf en je eigen kind. Als je buiten iets opmerkt zou je ook in kunnen grijpen. Haal iemand uit een situatie. Spreek de pesters aan. Misschien helpt het. Al is het maar voor even. Misschien zorgt het ervoor dat degene die gepest wordt het vertrouwen heeft dat hij/zij niet alleen staat. Soms kan dit ervoor zorgen dat zij met iemand gaan praten. Op deze manier weten meer mensen van het probleem af en kan er misschien wat aan gedaan worden.

Hoe meer we over pesten praten en het stoppen, hoe beter! STOP PESTEN!

Ik vond het erg moeilijk om het zo op te schrijven. En nog moeilijker om het te posten zodat iedereen het kan lezen. Maar ik vind het belangrijk dat we allemaal beseffen wat het kan doen als mensen en kinderen gepest worden. Pesten is niet iets wat alleen voorkomt op de basisschool. Ook in bedrijven gebeurt het. We moeten hier allemaal wat aan gaan doen om dit te stoppen. Wat doe jij tegen pesten? Ben jij vroeger gepest? Laat het me weten in de comments.

Liefs, Linda
stop pesten!
Tags:

1 reactie op “Stop pesten! – Dag tegen het pesten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.