Ga naar de inhoud
Home » Tips voor het verbouwen van een badkamer

Tips voor het verbouwen van een badkamer

Wanneer je van plan bent om, net als wij, de badkamer te gaan verbouwen is het handig om ervaringen en tips van anderen te lezen. Ik vond het in ieder geval wel heel prettig om te weten waar we mee moesten beginnen en hoe het ongeveer in z’n werk zou gaan.

badkamer

Hoe het begon

Bijna 2 jaar geleden besloten wij dat we onze badkamer zouden willen verbouwen. We waren niet tevreden over de huidige badkamer, deze was ook wel echt helemaal op. Toen wij ons huis kochten zat er een blauwe vloer in de badkamer. Deze hebben we na een tijdje met tegelverf donkergrijs geverfd. Helaas blijft dit nooit lang mooi en kwamen de blauwe tegels er op sommige plekken weer doorheen gluren. Daar moesten we toch echt een keer wat aan veranderen. Maar hoe gaat het in z’n werk? Ik deel graag mijn tips en ervaringen met je.

1. Verzamel ideeën

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om de badkamer te laten verbouwen is het handig om te weten wat je zou willen in een nieuwe badkamer. Welke aanpassingen zorgen voor jou voor een droom-badkamer? Kijk op Pinterest en sla mooie badkamers op. Aan de hand daarvan maak je keuzes wat je graag zou willen in je badkamer en wat echt niet!

2. Ken je budget

Een badkamer laten verbouwen kost geld. Erg veel geld wanneer je alles laat vervangen zoals wij hebben gedaan. Bepaal aan de hand van spaargeld of een gesprek bij de bank wat je als budget hebt voor een verbouwing.

Kies aan de hand van je budget het sanitair en tegels.

Bij een sanitair winkel kan je ervoor kiezen om via hen een demontage en montage te laten doen. Wij hebben ervoor gekozen om zelf een aannemer te kiezen. 

kleuren badkamer

3. En dan…

Als alles qua koop/bestelling is geregeld is het wachten op de start van de verbouwing. In de tussentijd kan je aan onderstaande dingen denken.

Weet waar je kan douchen tijdens de verbouwing. 

Het is namelijk zo dat je geen gebruik kan maken van de badkamer als deze verbouwd wordt! Nu hoor ik je denken: No shit Sherlock. Maar waar ga je douchen? Waar poets je je tanden?

Wij hebben hele lieve buren waar we konden douchen. Ook konden we bij mijn schoonvader en ouders douchen. Tandenpoetsen doen we beneden in de keuken. Je kan er ook voor kiezen om een tijdelijke douche in huis te plaatsen. Hier heb je alleen een water aan- en afvoer nodig op de plek. Wij hebben hier niet voor gekozen, omdat de prijzen in onze ogen best hoog waren. En we van mening zijn dat elke dag douchen echt niet nodig is. Een washandje kan ook wonderen doen!

Waar sla je tijdelijk alle onderdelen van je nieuwe badkamer op?

Je kan ervan uit gaan dat alle onderdelen (tegels, sanitair en meubels) eerder bezorgd zullen gaan worden dan dat er gestart wordt met de verbouwing. Houd er dus rekening mee dat je hier een plek voor nodig hebt. Wij hebben ervoor gekozen om de kastenkamer leeg te halen en alles hier tijdelijk neer te zetten. De kledingkasten hebben we op onze slaapkamer gezet. Hierdoor hadden we een hele lege kamer waar alles neergezet kon worden.

4. Verbouwen

Meestal wordt er een container in de straat ( in ieder geval zo dichtbij het huis als mogelijk) geplaatst. Als de container geplaatst is kan de verbouwing echt beginnen. Wij hebben ervoor gekozen dat er altijd 1 van ons aanwezig is thuis tijdens de verbouwing. Hierdoor kunnen we gelijk keuzes maken wanneer dit nodig is. In het begin denk je dat de container veel te groot is, maar achteraf blijkt er toch heel veel puin vrij te komen tijdens een badkamer verbouwing

Bij ons is de aannemer het grootste gedeelte alleen bezig. Alleen voor het stucwerk komt er iemand anders en er kwam een loodgieter een ochtend helpen. Dit vinden wij erg prettig. En ik verwacht dat meerdere mensen in een relatief kleine ruimte als een badkamer alleen maar onhandig is.

De eerste week

De eerste week kan je rekening houden met een ongelooflijke herrie. De oude tegels zullen van de wand afgebikt moeten worden en de tegels van de vloer ook. Dit is een geluid die je niet niet kan horen. Helaas zit je dus ongeveer een weekje in de herrie. 

badkamer

Als alle oude tegels en sanitair is verwijderd kan het vormgeven van de nieuwe badkamer beginnen! Dan zie je elke dag veranderingen die duidelijk zichtbaar zijn. Zo is er bij ons een wand bijgekomen met nis. En er is een laag wandje geplaatst waar het toilet tegenaan komt.

5. Oplevering

Na ongeveer 4 weken zal de oplevering van de badkamer zijn. De verbouwing van de badkamer is dan klaar. Uiteraard hangt dit erg af van de werkzaamheden en de grootte van de badkamer. Wanneer je alleen meubels gaat vervangen, duurt het minder lang dan wanneer je alle tegels ook gaat vervangen zoals wij hebben gedaan. 

Na de oplevering kan je gaan genieten van je nieuwe droombadkamer! Uiteraard mag je ook je hele huis een paar keer stofzuigen en dweilen, maar dat is prima als je daarna kan genieten van een super mooie badkamer! 

badkamer is klaar!

Bij ons duurde de verbouwing in totaal ruim 4,5 week. Dit komt doordat we ook het toilet beneden aan lieten pakken. Hier moesten alle tegels van de wanden en het sanitair. De vloer bleef gelukkig liggen. Wij hebben namelijk op de gehele benedenverdieping plavuizen liggen met vloerverwarming. Dit is ook doorgetrokken in het toilet. We hebben dus gekozen om de vloer in de wc te laten liggen en alleen de wandtegels, toilet en fontein aan te passen.

Bedenk goed waar je aan gaat beginnen tijdens de verbouwing van de badkamer. Er wordt niet voor niets gezegd dat het één van de grootste verbouwingen in een huis is! Heb jij nog tips voor het verbouwen van een badkamer die ik ben vergeten? Ik lees ze graag in de reacties.

Liefs, Linda
tips voor het verbouwen van de badkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.