Ga naar de inhoud

Elke week doen wij boodschappen. Ik houd al een tijdje een lijst bij welke product wat kost in welke winkel. Aan de hand van de bonnetjes werk ik elke week deze lijst bij. Hieraan merk ik dat veel producten steeds iets duurder worden. Welke boodschappen zijn bij ons op het bonnetje duurder geworden?

Volgens Business Insider zijn er veel producten erg gestegen in een jaar tijd. Zij hebben aan de hand van een onderzoek van het CBS een lijst gemaakt met de 15 producten die het meest gestegen zijn in prijs. Wij kopen niet alle producten die op de lijst staan. Dus ik heb gekeken naar mijn eigen lijstje en wat deze vorig jaar was. Waar zijn wij meer geld aan kwijt? Laat ik beginnen met het product wat bij ons het meest in prijs is gestegen.

Olijfolie. De olijfolie die wij kopen kost nu bij de Lidl €6,79. Vorig jaar was dit €5,29. Een flinke stijging! Gelukkig gebruiken we hier geen flessen van in een week, maar uiteindelijk is het wel echt flink meer geld.

Kaas. Het liefst eet ik elke dag boeren kaas van de kaasboer. Er zit toch echt meer smaak aan dan de kaas van de supermarkt, maar dat vindt mijn portemonnee niet leuk. Ik ben de enige die een wat oudere kaas erg lekker vind. Bas eet graag jonge kaas en daar kan ik prima tosti’s van maken. Maar om nou een broodje jonge kaas te eten… Nee dank je… We bestellen de jong belegen kaas bij Picnic voor €4,59. Vorig jaar was dit zo’n 95 cent goedkoper…

Eieren zijn altijd al duur geweest. We hebben nooit kleine eitjes gekocht, maar altijd minimaal maat M. Het afgelopen jaar zijn eieren volgens het onderzoek van het CBS 24,7% duurder geworden. Een doosje eieren kopen we op dit moment bij Picnic voor €3,89.

Kipfilet. Ik weet nog dat je vroeger eerder kipfilet kocht dan rundergehakt omdat kip veel goedkoper was dan rundvlees. Maar tegenwoordig is dit gewoon andersom! Je betaald nu bij Lidl €9,49 voor een kilo kipfilet. Groot-verpakkingen blijven wel nog steeds echt goedkoper, want een pak van 400 gram kipfilet kost bij Picnic €14,63 per kg.

Brood is ook erg veel duurder geworden. Waar we voorheen een brood kochten voor net geen euro, ben je nu al makkelijk €1,99 kwijt! Bij ons gaan er makkelijk 3 broden per week doorheen. Bij de Lidl kost bruin brood gelukkig nog €1,39. Dat scheelt toch. Maar we kopen het expres al niet bij de bakker…

Chocopasta. Wij zijn fan van Nutella. Maar dat is ook niet normaal duur geworden tegenwoordig! We betalen nu voor een grote pot €5,52! Wat een geld! Als het aan Feline ligt eet ze niks anders en zouden we dus elke week wel een grote pot erdoorheen jagen. We zullen binnenkort eens een goedkopere variant van Picnic eigen merk proberen. Kijken of ze deze ook lekker vindt. Want deze kost ‘maar’ €1,55 voor 400 gram. Spoiler!! Ze merkte het gelijk en vond het niks! Ik heb het zelf ook even geproefd en eerlijk? Ik vond het ook echt niet lekker… Hier gaan we dus niet op bezuinigen…

Fruit is altijd al wel aan de prijs geweest. Sowieso is gezond eten vele malen duurder dan ongezond voedsel. Maar wij willen wel gezonde dingen blijven eten en Feline eet nou eenmaal graag fruit. Een trosje bananen is bijvoorbeeld van €1,79 naar €2,19 gegaan.

Niet alleen de boodschappen zijn duurder geworden afgelopen tijd. Maar dit is wel iets waar je wat makkelijker (misschien) wat aan kan doen. Zo bedenken wij onze weekmenu aan de hand van de aanbiedingen van komende week, we maken van bijvoorbeeld pastasaus en soep veel meer dan we zullen eten die avond. De rest vriezen we dan in voor een volgende keer. We eten minder vlees dan voorheen. Waar we eerst gemakkelijk 500 gram gehakt aten door de spaghettisaus doen we nu maar 250 gram gehakt erdoorheen. Voorheen gooide we gewoon veel meer weg. Mega zonde natuurlijk! (Lees hier meer tips om te besparen op boodschappen.) We kopen nu ook veel vaker groot-verpakkingen vlees en vriezen dit dan in delen in. Wil je nog meer budget eten tips? Lees hier mijn 10 tips!

Liefs, Linda
Welke boodschappen zijn duurder geworden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.